Posof

POSOF

Ardahan'ın, kuzeyinde bulunan ilçesi Posof, sahip olduğu biyoçeşitliliği ile bölgede oldukça farklı bir yere sahiptir. Bu haliyle Posof, gerek doğası gerekse kültürel zenginliğiyle öğrencilerin kültürel birikimine önemli katkılar sunabilmektedir. Bununla beraber, Posof’un Gürcistan sınırında yer alması ve öğrencilerin sadece kimlikleri ile yurtdışına rahat bir şekilde çıkabilmeleri; farklı kültürleri tanıma, insan ilişkileri  açısından yeni perspektif edinme gibi birçok kazanıma ulaşmalarını sağlayan önemli bir faktördür.

İlçe merkezinin nüfusu 2023 verilerine göre 2140 olup, köyleriyle beraber toplam nüfusu 6340'tır.

Tarihçesi

Posof’un kuruluşu çok eski çağlara dayanır. Posof adı eski Türk dilinde Buşetkehv (Büşe-Bişe) meşe ve ormanlık dere anlamındadır. Zaman zaman şekil değiştirerek Postkov-Poskhov ve 1928 yılında harf inkılabından sonra resmi kayıtlara Posof olarak işlenmiştir. 1080 yılında Selçukluların Gürcülerin elinden alması ile Posof Türk hakimiyetine girmiştir. Osmanlı Devletinin son dönemlerinde Rus ve Gürcülerin işgaline uğrayan İlçe son olarak 2 Mart 1921'de Gürcülerin işgalinden kurtarılarak Anavatana dahil edilmiştir.
1992 yılına kadar Kars iline bağlı olan Posof, 1992 yılında Ardahan’ın İl olmasından sonra idari bakımdan Ardahan’a bağlanmıştır.
 
Coğrafi Durumu

Posof Ardahan’ın kuzey kısmında yer alıp deniz seviyesinden 1.583 metre yükseklikte ve 623 km2 yüz ölçüme sahiptir. Akarsu olarak sadece ilçenin Ardahan tarafından girişinde Posof Çayı bulunmaktadır. Engebeli bir arazi üzerine kurulmuş olan Posof’ta iklim olarak Ardahan yöresinin Karasal ikliminden çok Karadenizin ılıman iklimi hakimdir. Yılın büyük bölümünde yüksek kesimlerde kar hakimdir. İlçe güney ve doğusunda 2.540 rakımlı Ilgar Dağı Batısında  Arsiyan (Göze) Dağı, Kuzeybatısında 3.500 rakımlı Gırma (Til) Dağı arasında kalan vadide konuşlandırılmıştır.
Bölgedeki diğer yerleşim birimlerinden daha sıcak bir iklime sahip olan İlçede yer yer sebze ve meyve üretimi yapılmaktadır.